Информације

Петрел

Петрел



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Петрел (лат. Процелларицлассае) је морска птица средње величине. Представници породице петровака налазе се уз обале свих океана, али углавном на јужној хемисфери. Редослед буради (или цевастих) обухвата 81 врсту. Шљива је или потпуно тамна или двобојна са свијетлом доњом страном.

Јужна хемисфера је позната по највећем броју насељених врста буради. Пет врста гнезди се у руским морима, поред тога, током номадског периода може се видети тринаест врста. Током миграција, три врсте албатроса лете на руску обалу Тихог океана: црноноги, бела и тамнопута.

Прехрамбена база ситних врста цевастих носа укључује лигње, ситне рибе, планктонске ракове. Исхрана великих представника овог одреда укључује леш и смеће са бродова. Највећи представници реда носача цеви су албатроси, а најмањи су појединци из породице олујних петрова. Петрели проводе већину свог живота преко океана, што им олакшава структура тијела.

Пет или ножни цев - назив истог налога. Колико су различита ова имена! Први дише поезијом, а други делује помало непристојно. А ипак су уско повезани…. Чињеница је да су захваљујући врло рожнатим цевима у носилима буради (због којих се и друго име појавило), ове птице у стању да проведу значајан део свог живота преко огромних мора и океана.

Структура буради максимално је прилагођена животу повезаном са морем. У запаљивим епруветама матичњака налазе се носнице кроз које се ослобађају вишка соли (уосталом, пију слану морску воду). Крила душастих носача дугачка су и уска, дизајнирана за летење у вис. Прсти ових птица (укупно их је троје) повезани су међусобно пливајућом мембраном, која им је веома потребна за пливање.

Теретима је тешко кретати се копном. Њихова телесна структура подстиче живот на мору, изнад мора, па чак и у његовој дебљини - неке врсте носних цеви могу да се роне. Али због потешкоћа у кретању копном, бурад воле да се гнезде у близини воде.

Међу бурадима се налазе и птице са најдужим крилом на свету. Они су албатроси. Њихов распон крила може бити већи од четири метра. Посебна структура крила омогућава албатросима да се не слете неколико дана.

Копча петљика садржи само једно велико јаје (бело). Занимљиво је да велики представници животиња без носача држе рекорд међу свим птицама у трајању инкубације јаја, што је око два месеца. Они хране пилиће шест месеци. И женка и мушкарац су подједнако укључени у бригу о потомству.

Многи пилићи теже до краја гнезда више од родитеља. Храну добијају у облику стомачне масти - масне течности коју одрасли регургитирају. Сама по себи, ова храна је веома калорична. Формира се у жлезданом стомаку птице и, у ствари, представља резерву хране. Уз то, бурад не може само да нахрани своје пилиће, већ и да прође без хране неколико дана.

Велике петице имају одличан мирис. Ово је права реткост за птице. Према мирису, албатроси проналазе отпад с бродова и лешине.

Неки представници цијеви носа, током лутања, могу обилазити читав глобус. Ту се убрајају џиновска бурад, лутајућа бура и краљевски албатрос. Пошто њихов пут пролази кроз јужне географске ширине и тамо дувају јаки трговински ветрови, птице које је тај ветар уловио лете широм Земље.

Албатроссе су највеће буђи. Њихова тежина достиже десет килограма. Ове птице проводе значајан део свог живота у узвишеном стању над морима и океанима. То је омогућено необично дугим крилима - за лет у ваздушним масама албатроси не захтевају готово никакав напор. Дан за даном, ронили су сада у близини воде, а затим се попели на висину од 20 метара. А ово је део њиховог живота.

Албатроссе су дуговјечни. Њихов животни век може достићи осамдесет година (у просеку, шездесет година). Та чињеница се посебно објашњава скоро потпуним одсуством природних непријатеља код ових птица (због изузетно велике величине албатроса).

Албатроссе приређују игре парења. У исто време праве буку, шире крила, истежу врат итд. све то прати врисак вриска. Али породице које су створили албатроси су јаке - преживеле су читав живот.

Период гнежђења лутајућег албатроса је једанаест месеци. Због тога највећи албатрос не може имати потомство сваке године.

Будале су један од најчешћих представника реда у Русији. Име су добили по лаковјерности према свему око себе. Често током гнежђења - на копну - фучари могу чак и дозволити да се човек затвори прилично близу. Лет ових птица може бити лебдећи и лепршати. У мирном времену без ветра могу се наћи одмарајући се директно на води или летјети изнад њене површине.

Будале су саме у мору. Скупљају се у јата само с рибарских бродова како би сакупљали смеће. Они се у исто време често свађају и тада можете чути куцкање ових птица.

Руте миграција за јесен и пролеће нису исте за многе бутеље. На пример, витка бурад гнезди на оточићима у близини Аустралије. Након што потомство постане независно, дуж азијске обале стиже до острва у Чукчијевом мору. На своја места за гнежђење враћа се другом рутом, која води дуж америчке обале.

Тежина најмањих представника реда вагона износи само двадесет грама. То су птице из породице олуја. Гнезде се на местима заштићеним од напада: у празнинама између камења, у пукотинама или јазбинама. У мирном времену, олујне бундеве могу се наћи како лете над морским водама. Њихов лет лепрша. У олујном времену ове необичне птице радије остају између високих таласа - штите их од јаког ветра. Дијета олујних буради укључује мале морске животиње.

"Олујна киша" је добро позната појава морнара. Овај велики број олујних олуја слети на палубе бродова (то се често дешава у лошем времену). Морнари су их звали "ватрени", јер су се ове птице укрцале на бродове у свјетлу свјетла.


Погледајте видео: Building my Micro Petrel Dinghi (Август 2022).